Симфоничният оркестър на Антверпен откри новия си сезон на 25 септември

...
Симфоничният оркестър на Антверпен откри новия си сезон на 25 септември
Коментари Харесай

Диана Дамрау и Павел Балев триумфират в Антверпен с „Кралски афери“

Симфоничният оркестър на Антверпен откри новия си сезон на 25 септември с церемониален галаконцерт с присъединяване на международно известното немско сопрано Диана Дамрау. В събитието взе присъединяване и френският бас-баритон Никола Тесте, който е и брачен партньор на певицата. Солисти и оркестър музицираха под палката на именития наш диригент Павел Балев. Красиво украсената зала „ Елизабет “ в Антверпен бе съвсем до дъно изпълнена със фенове, които не трябваше да носят защитни маски и да съблюдават физическо разстояние. Необходимо бе да се показа годен Ковид документ, доказващ приключена имунизация, преболедуване или негативен тест. Концертът бе под надпис „ Кралски афери “, като свързващатанишка сред включените фрагменти бе съдбатаи вълненията на известни монарси от международната оперна литература.


Вечерта бе открита с една от най-често изпълняваните и обичани увертюри на Джоакино Росини – от „ Семирамида “. Тя бе последвана от известната и доста виртуозна песен на Семирамида от първо деяние, в която царицата с неспокойствие чака идването на своя обичан Арзаче измежду разкоша на висящите градини на Вавилон. В нея Диана Дамрау сподели постоянна бравурна техника и сигурна интонация. Немската певица към този момент две десетилетия свети по най-престижните международни подиуми и е измежду най-титулуваните лирико-колоратурни сопрани. Големият й пробив бе през 2003 година със смайващото ѝ присъединяване като Царицата на нощта в Лондонската Ковънт Гардън. Концертът в Антверпен продължи с две молебствия. Първата бе на осъществявания с скрупули датски крал Клавдий, който моли починалия си брат за амнистия – откъс от „ Хамлет “ на Амброаз Тома. С интелигентно воден поетичен бас-баритон Никола Тесте изпя арията с хубаво легато и искреност. За наша наслада в програмата бе включен и фрагмент от българската оперна класика: молитвата на Мария-Десислава от едноименната опера на Парашкев Хаджиев – партия, написана за именитата наша певица Мария Венцеславова. Арията бе изпълнена от Дамрау с огромно възприятие, разнообразни динамичности в двете строфи, а певицата показва и забележително наречие на български език. В първата част прозвуча и превъзходната интродукция към операта на Адолф Адам „ Ако бях цар “ – с изящната си благозвучност и балетна танцувалност тя мощно подсети за шедьовъра на композитора – „ Жизел “.


Трябва да се подчертае, че Симфоничният оркестър на Антверпен бе в чудесна форма. Павел Балев дирижира с хубави, умерени темпа; оркестровият тон бе първокласен, пречистен и хубав. Подчертано внимание бе отделено на динамичните елементи. Балансът със солистите бе безукорен. От 2007 година Балев е основен диригент на Филхармонията в Баден-Баден. Наред с това гастролира в доста европейски театри и оркестри. В кариерата му изпъква и сполучливата му работа с бележити артисти като Красимира Стоянова, Едита Груберова, Томас Хемпсън и доста други. От 2022 година диригентът ще поеме музикалното управление на Операта във френския град Лимож. Концертът с присъединяване на Диана Дамрау и Никола Тесте продължи с песен на Солиман от малко познатата опера на Шарл Гуно „ Савската кралица “. Последва забележителната сцена на изповедта на Мария Стюарт пред нейния правилен Талбот малко преди да бъде екзекутирана - от „ Мария Стюарт “ на Доницети. Дамрау насити този дует с огромна експресивност, във вокала рефлектираха блестящо душевните страсти на кралицата. След паузата Никола Тесте извърши две фамозни басови арии - на Филип Втори от „ Дон Карлос “ и на княз Гремин от „ Евгений Онегин “ - със сигурна техника, интелигентно фразиране и прекрасен жанр. Може би във вокала може да се потърси малко по-голямо цветово многообразие. Концертът продължи с встъпителната песен на Ана Болейн от едноименната опера на Доницети. Този номер не може да се мери по художествена стойност със популярната крайна сцена, само че дава опция на сопраното да показва белкантова техника. Диана Дамрау се оправи с чест с тази настина сложна в техническо отношение песен. Начинът на фразиране на певицата бе строго самостоятелен, пресен и в унисон с душевните прекарвания на облиците. На моменти сопраното си разреши известна ритмична независимост. Миналата година Дамрау записа фрагменти от трите фамозни Доницетиеви кралици на Тюдор с хора и оркестъра на Римската академия „ Санта Чечилия “ под палката на Антонио Папано. В актива си тя към този момент има присъединяване в „ Мария Стюарт “, а през декември певицата ще прибави и ролята на Ана Болейн на сцената на Операта в Цюрих. Вероятно в близко бъдеще следва и дебют в „ Роберто Деверьо “. През този сезон Дамрау ще взе участие и в още една нова партия – на Графинята от „ Капричио “ на Рихард Щраус на фестивала в Мюнхен.


В Антверпен прозвуча фамозната интродукция към „ Норма “ на Белини, последвана от популярната лунна молитва Casta Diva, изпята от немското сопрано с безупречно легато, съвършен надзор на дишането и хубост на вокала. Бих желал да подчертая, че Диана Дамрау е освен приключена певица, само че и невероятна актриса, с вълнуващо театрално лъчение. Във всеки обособен номер единствено за няколко минути тя съумя да изобрази блестящо прекарванията и вълненията на героините. Такова актьорско наличие, изключително в границите на концерт, се вижда доста рядко. Двамата артисти възнаградиха въодушевената аудитория с по един бис. Никола Тесте извърши арията на Максимилиан от ранната опера на Верди „ Разбойници “. Аз чаках тя да бъде последвана от огромната песен на Амалия от същата творба, поради, че ролята към този момент е в репертоара на Дамрау. Вместо нея певицата предложи обичаната на всички „ O mio babbino caro “ от „ Джани Скики “ на Пучини.


Настоящият сезон на Симфоничния оркестър на Антверпен е извънредно упорит и богат. Само през октомври основният живописен началник – родената в Хонг Конг Елим Чан, ще дирижира Петата симфония на Густав Малер, а под палката на почетния диригент Филип Херевеге съставът ще се показа с Втората симфония на Антон Брукнер. През сезона ще се изявят и фамозни солисти като Марта Аргерич, Гил Шахам и Анна Виницкая.


Бих желал да завърша с забавен откъс от изявление на Диана Дамрау за белгийския вестник L`Echo от ноември предходната година: „ Музиката е езикът на възприятията, тя ни кара да се смеем и да плачем. Да дишаме. Тя насища нашето всекидневие с О2 и ни кара да вървим напред макар сегашната рецесия “.




Снимки: / Фейсбук
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР